Юридическая Компания

Парламент прийняв за основу проєкт про добровільний військовий облік жінок (крім медиків)

Опубликовано 22 Сен 2022 в Новости | Нет комментариев

У Верховній Раді підтримали  законопроєкт № 6482, яким пропонується визначити, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних.

Але зауважується таке:

“Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних”.

Про голосування в парламенті повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Ці зміни зумовлені попередніми змінами, відповідно до яких жінки, що мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, і придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Згідно з наказом Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313 «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних» вагітні жінки та/або з малолітніми дітьми теж беруться на військовий облік.

Таким чином, на військовий облік мали стати мільйони українських жінок.

У пояснювальній записці до проєкту зазначається:

“Взяття на військовий облік жінок на виконання наказу в 2022 році не є можливим з огляду, зокрема, на кадрове забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Це спричинить накладання штрафів на жінок, що не змогли вчасно стати на військовий облік, та, відповідно, виникнення зайвого соціального напруження й формування негативного ставлення до військового обов’язку. Також у разі зміни професії жінці потрібно буде інформувати про це територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, що призведе до додаткового навантаження на них”.

Нагадаємо, що раніше Міністерство оборони змінило власний наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік – до 1 жовтня 2023 року.

Джерело: https://pravo.ua