Юридическая Компания

Новости

Єдиний туристичний реєстр

Опубликовано 4 Июл 2024 в Новости | Нет комментариев

Єдиний туристичний реєстр

Кабінет Міністрів затвердив Порядок ведення Єдиного туристичного реєстру (ЄТР).

Відповідну постанову № 754, ухвалену на засіданні Уряду 28 червня, ініціювало Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

Мінінфраструктури роз’яснило, що ухвалена постанова визначає процедуру ведення ЄТР, його структуру, функціонування, адміністрування, процедуру формування і внесення інформації про готелі та туристичних операторів.

Ключова мета функціонування Єдиного туристичного реєстру — забезпечення прозорості та рівних можливостей на ринку туристичних послуг. Реєстр створено для обліку готелів і туристичних операторів, тобто суб’єктів туристичної діяльності.

Офіційно почати свою роботу ЄТР має з 1 січня 2025 року. Запускати оновлений реєстр буде Державне агентство розвитку туризму.

У міністерстві пояснили, що згодом, після повноцінного запуску Єдиного туристичного реєстру, кожен зможе перевірити легальність роботи готелів і туроператорів. Крім того, реєстр дасть можливість державі формувати політику, ґрунтуючись на реальних даних.

Джерело:https://jurliga.ligazakon.net

Далее

Змінено граничний розмір орендної плати за землю: Державна податкова служба

Опубликовано 1 Июл 2024 в Новости | Нет комментариев

Змінено граничний розмір орендної плати за землю: Державна податкова служба

Державна податкова служба нагадує, що 1 липня набрав чинності Закон № 3706-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану».

Документом пункт 288.5 статті 288 Податкового кодексу (далі — Кодекс) доповнено новим підпунктом 288.5.6, згідно з яким розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу для акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, 100 відсотків акцій (часток) у статутному капіталі якого належать державі, яке утворилося шляхом перетворення державного підприємства і є його правонаступником, за землі сільськогосподарського призначення, передані в оренду відповідно до статті 1201 Земельного кодексу, — не менше 12 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а якщо нормативну грошову оцінку земельної ділянки не проведено — не менше 12 відсотків нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по АР Крим або області.

При цьому з Кодексу виключено пункт 288.6 статті 288, відповідно до якого плата за суборенду земельних ділянок не могла перевищувати орендної плати.

Джерело: https://jurliga.ligazakon.net

Далее

З 1 липня запроваджується кримінальна відповідальність за контрабанду усіх товарів

Опубликовано 1 Июл 2024 в Новости | Нет комментариев

З 1 липня запроваджується кримінальна відповідальність за контрабанду усіх товарів

З 1 липня 2024 року Законом 5313-ІХ запроваджено кримінальну відповідальність за товарну контрабанду для всіх товарів:

  • вартістю від 7,57 до 15,14 млн грн – відповідальність у вигляді штрафу від 170 до 425 тис. грн;
  • вартістю понад 15,14 млн грн – від 850 тис. грн штрафу до позбавлення волі на 11 років з конфіскацією майна.

Для підакцизних товарів закон набрав чинності з 1 січня 2024 року. Зокрема, відповідальність передбачена за контрабанду товарів:

  • вартістю від 1,136 до 2,271 млн грн – у вигляді штрафу від 340 тис. грн до 6 років позбавлення волі;
  • вартістю понад 2,271 млн грн – від 1,275 млн грн штрафу до 12 років в’язниці з конфіскацією майна.

Зазначається, що закон було прийнято у редакції з деякими правками, на яких наполягав бізнес. Основним досягненням Європейської Бізнес Асоціації у процесі роботи над цією ініціативою було скасування кримінальної відповідальності за «недостовірне декларування» (ненавмисні помилки при декларуванні). Також завдяки зусиллям Асоціації були значно підвищені порогові значення вартості порушень для застосування саме кримінальної відповідальності.

Контролюючу функцію щодо згаданих правопорушень буде покладено на Держмитслужбу та Бюро економічної безпеки (БЕБ). В ЄБА зазначають, що результати першого півріччя щодо ситуації з криміналізацією контрабанди підакцизних товарів свідчать про необхідність реальних реформ в Держмитслужбі, підвищення мотивації та фінансового забезпечення митників, підвищення їхнього професіоналізму, а також про необхідність  розвитку взаємодії з митними органами суміжних держав в рамках міжнародного митного співробітництва.

«До того ж, сподіватимемось, що незабаром бізнес побачить реальну реформу БЕБ та ефективну роботу нового органу, який зокрема має здійснювати досудове розслідування правопорушень, пов’язаних з товарною контрабандою. Це надзвичайно важливо для економіки України», — наголосили у ЄБА.

За даними Держмитслужби, кількість виявлених правопорушень за 1 квартал 2024 року збільшилась майже в 4 рази порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Так, митники повідомляють про 2356 порушень митних правил на суму 4,8 млрд грн. На розгляд до суду митницями передано майже половину справ 1116 справ про порушення митних правил на суму 1 млрд грн.

«Ми очікуємо з 1 липня новин і відгуків від бізнесу в контексті запровадження нових законодавчих змін. Сподіваємося, що нові заходи відповідальності не призведуть до зловживань для виконання фіскальних функцій митниці. Асоціація  неупереджено і відкрито інформуватиме про впровадження нових підходів на митниці та пильно слідкуватиме за будь-якими випадками збільшення тиску на бізнес», — підкреслили у ЄБА.

Джерело:https://yur-gazeta.com

Далее

18 травня набув чинності Закон щодо мобілізації

Опубликовано 20 мая 2024 в Новости | Нет комментариев

18 травня набув чинності Закон щодо мобілізації

18 травня 2024 року набув чинності Закон № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», крім абзаців дванадцятого і тринадцятого підпункту 2 пункту 8 розділу I цього Закону (щодо внесення змін до частин четвертої і п’ятої статті 6 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»), які набирають чинності через вісім місяців з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

Документом, серед іншого, установлено, що:

1) під час дії Указу № 65/2022, затвердженого Законом № 2105-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію»:

громадяни чоловічої статі, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу в Національній поліції, Державному бюро розслідувань, Службі судової охорони, Бюро економічної безпеки, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінально-виконавчій службі, Національному антикорупційному бюро, органах прокуратури, центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом стати на військовий облік військовозобов’язаних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за своїм місцем проживання;

громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів , що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, стати на військовий облік громадян України;

громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

  • у разі перебування на території України — шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

  • у разі перебування за кордоном — шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

звільнені зі служби громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають спеціальні звання (класні чини), в тому числі у зв’язку з виходом на пенсію, з Міністерства внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Національної поліції, Державного бюро розслідувань, органів та підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби, Служби судової охорони, органів прокуратури, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, Бюро економічної безпеки, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом стати на військовий облік військовозобов’язаних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за своїм місцем проживання;

військовозобов’язані працівники центрального органу виконавчої влади із спеціальним статусом, на який покладається попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних та інших кримінальних правопорушень, віднесених до його підслідності, та державного правоохоронного органу, на який покладаються завдання щодо запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до його компетенції, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації;

2) громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зберігають таке право до завершення поточного навчального року;

3) базова загальновійськова підготовка, визначена статтею 10-1 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу», розпочинається з 1 вересня 2025 року:

  • для громадян, які здобувають вищу освіту, — в закладах вищої освіти всіх форм власності, а також закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських;

  • для громадян, які планують вступити вперше на державну службу, службу в органах місцевого самоврядування, зайняти посади в органах прокуратури, а також інших громадян (за бажанням) — у навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України;

4) вимоги до кандидатів на посади державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, прокурорів щодо проходження ними базової загальновійськової підготовки або військової служби, зазначені у частині четвертій статті 19 Закону «Про державну службу», частинах першій — третій та п’ятій статті 27 Закону «Про прокуратуру», підпункті 9 пункту 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону, починають застосовуватися з дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану, але не раніше ніж через один рік після запровадження базової загальновійськової підготовки;

5) на службу в органи місцевого самоврядування вперше не може вступити особа чоловічої статі віком до 60 років, яка не пройшла базову загальновійськову підготовку або військову службу, крім осіб, визнаних за станом здоров’я непридатними до проходження військової служби;

6) положення частини сьомої статті 6 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не поширюється на транспортні засоби та техніку, які призначені для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період і перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки та які на дату опублікування цього Закону були передані в оренду (лізинг) або надані як предмет застави для виконання зобов’язань за договорами про надання кредиту та гарантії перед банківською установою;

7) вимоги, зазначені у частині шостій статті 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», щодо здійснення уповноваженими представниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки фото- і відеофіксації процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації, застосовуються через три місяці з дня опублікування Закону;

8) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

Джерело: https://jurliga.ligazakon.net

Далее

Документ про освіту відсутній у Дії: який алгоритм дій

Опубликовано 1 мая 2024 в Новости | Нет комментариев

Документ про освіту відсутній у Дії: який алгоритм дій

У яких випадках звертатися до закладу освіти, якщо документ не відображається в Дії? МОН і Мінцифра підготували відповіді на поширені запитання користувачів, повідомила пресслужба МОН України.

1. Якщо диплом / свідоцтво / атестат наявний у Реєстрі документів про освіту ЄДЕБО, але не відображається в застосунку Дія. Це може статися через розбіжності в реєстраційному номері облікової картки платника податків (РНОКПП) у Дії та даних документа про освіту. У такому разі необхідно звернутися до закладу освіти, що видав документ, для оновлення даних.

Перевірити наявність документів у Реєстрі ЄДЕБО можна за посиланням.

2. Якщо в застосунку відображається неповна чи некоректна інформація щодо документа про освіту, також потрібно звернутися до відповідного закладу освіти.

3. Документ не відображається через помилку в даті народження під час його замовлення. Тут є два варіанти: звернутися зі сканкопіями документа, що посвідчує особу, і документа про освіту до закладу освіти або написати на пошту Державне підприємство «ІНФОРЕСУРС» ([email protected]) із накладанням КЕП.

Не відображаються в застосунку Дія:

  • документи про наукові ступені та вчені звання;
  • інформація про випускників військових закладів освіти;
  • дипломи про перепідготовку до 01.01.2016;
  • документи про освіту, видані поліграфічним способом до 2000 року.

Джерело: https://yur-gazeta.com

Далее

Здійснити реєстраційні дії щодо прав на нерухоме майно стало зручніше

Опубликовано 30 Апр 2024 в Новости | Нет комментариев

Здійснити реєстраційні дії щодо прав на нерухоме майно стало зручніше

На теперішній час реєстраційні дії щодо прав на нерухоме майно проводяться після самостійного звернення заявника до державного реєстратора. Завдяки інформаційній взаємодії між Державною судовою адміністрацією України та Міністерством юстиції України, державний реєстратор має можливість отримати електронний примірник судового рішення за визначеними параметрами. Відповідне повідомлення з’явилось на сторінці «Електронного суду» у Facebook. 

Довідково: Вказана взаємодія реалізована державними підприємствами «Інформаційні судові системи» та «Національні інформаційні системи» і здійснюється на безоплатній основі, шляхом надсилання електронних примірників судових рішень, які набрали законної сили, до ресурсів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Джерело: https://jurliga.ligazakon.net

Далее