Юридическая Компания

Своєчасне невиключення банком з реєстрів обтяжень нерухомого майна порушило право власника розпоряджатись цим майном, чим спричинило йому майнової шкоди, яка підлягає стягненню із банку.

Опубликовано 15 Авг 2019 в Новости, Новости судебной практики | Нет комментариев

З постанови ВГСУ у справ № 910/19621/15, 03.08.16 — Своєчасне невиключення банком з реєстрів обтяжень нерухомого майна порушило право власника розпоряджатись цим майном, чим спричинило йому майнової шкоди, яку суд стягнув з банку.
…банк в порушення ч. 3 ст. 17 Закону України «Про іпотеку», п. 25 Тимчасового порядку державної реєстрації іпотек, затвердженого постановою КМУ № 410 від 31.03.2004, законодавства про нотаріат, не вчинив у визначені законом строки дій, направлених на виключення з Державного реєстру іпотек запису про обтяження нерухомого майна іпотекою, а також з Єдиного реєстру запису про заборону відчуження нерухомого майна, обтяженого іпотекою, яке належало товариству з обмеженою відповідальністю(позивач).
….наявність вказаних записів порушила право позивача розпоряджатись цим нерухомим майном, яке він мав намір відчужити, та стало наслідком понесення ним збитків у вигляді сплати на користь ймовірного покупця майна штрафних санкцій за попередніми договорами.
… відповідач своєю бездіяльністю допустив протиправну поведінку,внаслідок чого позивач поніс фактичні витрати на суму 500 000,00 грн. у вигляді сплати на користь свого контрагента штрафних санкцій за невиконання зобов’язань за попередніми договорами, укладеними з метою наступного продажу саме цього нерухомого майна, неправомірно обтяженого з вини банку.